Град Трявна е типичен планински град със съхранени културни традиции. През ХVІІІ в. тук се заражда прочутата иконописна школа, разпръснала творбите на своите зографи из цялата страна, Румъния, Влашко, Молдова.

Градът ревниво пази своите възрожденски корени. Запазена е цяла улица с над 200 годишни възрожденски къщи, старият площад с часовниковата кула и Славейковото школо, каменния мост, вкопаната в земята църква „Св. Архангел Михаил”, голямата църква „Св. Георги”, в която е пял дякон Васил Левски.

Забележителни са музеите на Трявна: Школото, Даскаловата къща със слънцата по таваните, спомен от облога на двамата майстори, Райковата и Калинчевата къщи, къщата на Ангел Кънчев, къщата на Славейкови, музеят на иконата, музеят на Азиатското и африканско изкуство, художествената галерия.

Трявна е запазила своя възрожденски дух и висока култура. Хората са спокойни и дружелюбни, обичат своя град и работят за неговото съхранение и бъдеще.

 

 

Махала Койчовци е типично старопланинско селище със стари къщи, каменни огради цветни и зеленчукови градини, овошки и поляни обсипани с иглики и здравец. За красотата и чистият въздух на селото писателят Марко Семов написа прекрасни думи в книгата си за Япония.

Тук е летувал съратникът на Ботев и Левски Иван Драсов. Запазена е къщата, в която той е посрещал своя приятел Стефан Стамболов. Носи се легенда, че именно Стамболов е дал средства за построяване на селската каменна чешма.

Поляните над селото и край Горския дом са били любимо място за разходки и отдих на Петко Славейков и многолюдната му челяд. По Славейковите поляни и днес тревненци и гостите на града обичат да се разхождат, пленени от омайните гледки на близката планина.

Край махалата минават няколко туристически пътеки: за Плачковци, Кръстец, , връх Българка и Виканата скала на дядо Вазов, откъдето се виждат очертанията на Велико Търново.

От Горския дом има няколко кратки туристически маршрута, удобни както за любители, така и за напреднали.

Непосредствено на юг от двора започва прохладна букова гора. След километър е първото било, от което се виждат Бузлуджа и Шипка.