[usr 5]

Горски дом Трявна е проектиран и построен в духа на местната архитектурна традиция с надеждата да осигури на своите гости спокойствие и сигурност в непосредствена близост до природата и стария възрожденски град с вековни културни традиции. Архитектурата на сградата е вдъхновена от прочутото Славейково школо в Трявна. Гостите ще се насладят на специално подбрани архитектурни детайли, които са неразделна част от традиционната тревненска възрожденска школа. Специално внимание е обърнато, на типичния за българската възрожденска къща, дъбов чардак, който засилва усещането за близост до възрожденския дух и непосредствен допир до природата.

Арт комплекс Горски дом Трявна се състои от къща за гости Горски дом, която разполага с 10 стаи, посветени на различни теми от културното наследство на Трявна, с уникален интериорен дизайн на художничката Ади Добрева, апартамент Горски дом и ресторант Горски дом, в който се прилага стара българска кухня. Сградата се състои от сутерен и два етажа. Разполага с 10 стаи, посветени на различни теми от културното наследство на Трявна, с уникален интериорен дизайн на художничката Ади Добрева. Две двойни стаи със спалня, пет двойни стаи със спалня и разтегателен диван, три двойни стаи с две легла и разтегателен диван и един апартамент с дневна и спалня – всички със самостоятелни бани и тоалетни. Стаите са широки и удобни, обърнати са към Трявна и имат незабравима гледка към цялата долина и отсрещните възвишения. На първия етаж е разположено заведение за 40 човека, в което се предлага стара българска кухня. На втория етаж има многофункционална зала с 40 места с библиотека и детски кът за игри и развлечения. Залата бързо може да се преустрои и за други занимания – семинари, конференции, обучения, занимания по интереси. Към всички помещения се влиза през дъбов чардак с две стълби, реплика на прочутото Славейково школо в Трявна. За всяка стая на чардака са разположени удобни летни мебели.

Дворът е разделен на няколко пространства: във вътрешното, разположено непосредствено пред сградата, е изграден амфитеатър от с 60 места и широк плочник, удобен за отдих, културни занимания, прояви и развлечения. Външната част, обърната към гората, е разделена на две части: в западната е разположен паркинг; в източната на няколко нива има широка поляна за игра, детски кът и кътове за отдих. Забележителност на двора са каменните стени, опасващи цялата сграда на различни нива.

Проектът, строителството и съоръженията са съобразени с идеята „Зелени хотели“ за пестене на вода и енергия, за минимални разходи за труд и материали, за намаляване на обема на твърдите отпадъци и опазване на околната среда, за съобразяване с културните традиции на местното население. Очакваме с надежда и нашите гости, като „отговорни“ и „зелени“ потребители, да съдействат за това.